Progres Grand Opera

AltArt lucrează continuu, de peste 10 ani in Pata Rât. Fiecare proiect AltArt utilizează o abordare orizontală și participativă, bazată pe interacțiuni facilitate cu membri comunității. Printre proiectele AltArt se numară Radio Pata (radioul comunitar al Pata Râtului) si Khetane (primul festival comunitar al comunităților marginalizate).


Ideea crearii unei Grand Opera la Pata Rât s-a coagulat în timpul producției Colindzii Radio Pata 2021  unde au colaborat artiști din Pata (Casandra Unica, Farid de la Cluj) si cântareți de la Opera Română din Cluj (tenorul Florin Pop). După Festivalul Khetane, ideea a fost dezvoltată împreună cu profesioniști de la Institutul Goethe – cu o expertiza considerabilă în producția de opera.

 

Proiectul în curs de realizare:

 

    • își propune auto-împuternicirea comunitățiilor marginalizate de la Pata Rât și reconstrucția relațiilor Pata-Cluj prin intervenții culturale emancipatoare, girate de comunitățile din Pata Rât.

    • mizează pe capacitatea artei și a proceselor culturale de a conecta și apropia oameni, de a genera reflecție și dialog, de a comunica emoțional, de a crea spații de întâlnire, de a mobiliza energii constructive si emancipatoare.

Proiectul construiește pe succesul festivalului Khetane (august 2022) cu o pagina Facebook care a avut un reach de peste 140.000 persoane în doar 2 luni, și cu un ecou mai mult decât favorabil în presa internațională și națională.

 

Dacă UNTOLD “a pus Clujul pe hartă”, Khetane a pus Pata Râtul pe hartă.

Leave a Reply